Week 15: Roombroodjes

Ik ben gek op roombroodjes of, zoals wij ze altijd noemen, puddingbroodjes. Vooral van de bakker zijn ze heerlijk. Dus mijn uitdaging deze week was of ik ze net zo lekker of misschien zelfs lekkerder kon maken dan de bakker. De broodjes konden nog wel eens een probleem worden, hoe krijg je die zo mooi zacht? Dit is dan ook niet helemaal gelukt, maar het resultaat mocht er zijn! Het broodjesrecept komt van deze site en het recept van de banketbakkersroom komt uit Het nieuwe kookboek. Dit is een echt basiskookboek dat in 1948 voor het eerst uitgegeven is. Een veel oudere druk stond altijd bij mijn moeder in de kast en nu heb ik hem ook (in een iets moderner, maar toch nog lekker retro jasje).

2014-04-08 14.38.17

Voor 24 broodjes heb je nodig:
– 500 gram bloem (+ extra om te bestuiven)
– 4 eetlepels suiker
– 2 ½ theelepel zout
– 1 ½ eetlepel droge gist
– 50 gram boter
– 350 ml water
– olijf- of zonnebloemolie

Ik heb 6 broodjes gebakken en alle hoeveelheden dus door 4 gedeeld.

 2014-04-08 13.50.30

Voor banketbakkersroom voor ongeveer 6 broodjes heb je nodig:
– 1 ½ eierdooier
– 60 gram suiker
– 18 gram custardpoeder
– 23 gram bloem
– 375 ml melk
– ¾ zakje vanillesuiker (dus ongeveer 6 gram)

Meng de bloem, suiker, zout en gist door elkaar. Voeg de boter toe en meng dit ook. Ik gebruikte vloeibare boter omdat ik geen gewone boter om kamertemperatuur had (en ik had geen zin om hierop te wachten), maar daar wordt het deeg heel plakkerig van. Het is dus beter om gewone boter om kamertemperatuur te laten komen en dat te gebruiken. Voeg tot slot het water toe en kneed er een bal van.

2014-04-07 13.47.21 2014-04-07 13.47.52

Als je dit hebt gedaan moet je het 20 minuten lang blijven kneden op een met bloem bestoven aanrecht. Dit is best even een klusje. Van brood bakken krijg je dus ook nog spierballen! Als de 20 minuten om zijn bestrijk je de bal deeg met olie. Leg de bal in een grote kom. Zet deze kom in een bak met warm water en leg er een schone, vochtige theedoek overheen. Laat het deeg nu een uur rijzen. Na een uur is het deeg ongeveer verdubbeld en heel erg luchtig.

2014-04-07 14.18.29 2014-04-07 15.08.02

Rol er nu (in mijn geval) 6 balletjes van. Je zult merken dan het deeg, zodra je het beetpakt, weer helemaal instort. Geen paniek, dat komt allemaal wel weer goed. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat bovenop een bak met warm water en leg er weer een vochtige theedoek overheen. Om te voorkomen dat de theedoek de deegballetjes raakt, heb ik in het midden van de bakplaat twee glazen gezet. Zo vorm je een soort tent. Laat de deegballetje wederom rijzen, deze keer 45 minuten. Ze worden dan weer ongeveer twee keer zo groot.

2014-04-07 15.11.11 2014-04-07 16.09.54

Verwarm, als de 45 minuten bijna om zijn, de oven voor op 200 °C. Bak de broodjes vervolgens in 12 tot 14 minuten.

2014-04-07 16.23.492

Maak ondertussen of daarna, dat hangt af hoe snel je de roombroodjes wilt eten, de banketbakkersroom. Deze moet namelijk goed afgekoeld zijn als je de roombroodjes nuttigt. Roer de helft van de suiker door de eierdooiers. Voeg vervolgens het custardpoeder, de bloem en de rest van de suiker toe (de vanillesuiker nog niet). Roer het geheel glad met wat koude melk.

2014-04-07 14.24.17 2014-04-07 14.28.11

Breng de overige melk aan de kook en schenk al (goed!) roerend het mengsel erbij. Het is het beste om dit met een garde te doen, anders krijg je snel klontjes. Laat het geheel nog 4 minuten zachtjes doorkoken en blijf ondertussen roeren. Voeg tot slot de vanillesuiker toe aan de dikke room en laat het, zo nu en dan roerend, afkoelen.

2014-04-07 14.33.18 2014-04-07 14.42.10

Als de broodjes en de room goed zijn afgekoeld. Snijd je de broodjes in. Schep de banketbakkersroom in een slagroomspuit en spuit de room tussen de broodjes. Beetje poedersuiker er overheen om het af te maken en smullen maar!

2014-04-07 20.10.42

De broodjes waren, zoals ik al had gezegd, niet zo zacht en de room niet zo luchtig als bij de bakker. Maar ze waren heerlijk. In mijn kookboek stonden nog twee andere recepten om banketbakkersroom te maken. Die ga ik ook eens proberen, misschien komen die dichter in de buurt van de échte banketbakkersroom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s