Week 17: Falafel met tahinsaus

Het is elke keer weer leuk om te horen dat mijn blog gelezen wordt en het is nog leuker dat er meegedacht wordt. Regelmatig hoor ik “Heb je nog een nieuw gerecht nodig?” of “Dit is lekker, dat zou je eens moeten proberen!” Dat was bij dit Arabische gerecht ook het geval. De tahinsaus stond niet in het recept, die stond weer in een kookboek van iemand aan wie ik vertelde dat ik deze week falafel ging maken. “Dat is toch met een bepaalde saus?” reageerde ze, waarna het kookboek tevoorschijn kwam.

Ooit wel eens de neiging gehad om halverwege het koken alles van het aanrecht te smijten en maar patat te gaan halen? Het overkomt mij een enkele keer en daar was deze keer er één van.

Voor de bereiding van de tahinsaus heb je een vijzel nodig en die hadden wij niet. Geen probleem. Als je niet alles hebt, word je vanzelf vindingrijk. Met een (heel goed schoongemaakte) hamer lukt het ook wel. Dit is echter een langdurig klusje. Waar ik overigens rekening mee had gehouden. Ik was extra vroeg begonnen. Geen reden tot paniek dus. Toen kwam het, in mijn ogen, meest simpele gedeelte: het pureren van alle ingrediënten. Hoe moeilijk kan dat zijn, de blender doet het werk. Mis! Onze blender kan goed pureren/hakken als de te pureren/hakken substantie vochtig óf droog genoeg is. Zit het er ergens tussenin, dan zorgt het draaiende mes ervoor dat alles tegen de zijkant van de blender plakt en dus niet verder gepureerd wordt. Aargh! Dus ik heb alles uit de blender moeten scheppen, zo fijn mogelijk gesneden en met de bolle kant van een lepel tot moes gedrukt. Wát een werk! Met elke kikkererwt die ik met mijn lepel moest pletten, werd ik een beetje chagrijniger. Uiteindelijke is het allemaal goed gekomen en daarna was het piece of cake. En na tweeënhalf uur in de keuken te hebben gestaan, kon ik eindelijk mijn welverdiende maaltijd nuttigen. Ik raad jullie dus aan om dit gerecht alleen te maken als je een goede blender/staafmixer/keukenmachine hebt (; Afijn, na deze waarschuwing is het hoog tijd om aan het echte verhaal te beginnen.

Voor de tahinsaus heb je nodig:
– 125 gram kwark
– 50 gram crème fraîche
– ¼ teen knoflook
– 1 eetlepel sesamzaadjes
– 1 theelepel sojasaus
– ½ eetlepel (sesam)olie
– ½ theelepel suiker

2014-04-22 15.15.16

Doe de sesamzaadjes, sojasaus, (sesam)olie en suiker in een vijzel en wrijf alles fijn tot een dikke pasta. Het kan dus ook met een hamer op bijvoorbeeld een placemat (;

2014-04-22 15.39.12 2014-04-22 16.14.53

Meng de kwark, crème fraîche, knoflook en de sesampasta (tahin) door elkaar en je sausje is klaar.

2014-04-22 16.21.02 2014-04-22 16.22.06

Voor twee personen heb je voor de falafel nodig:
– 250 gram kikkererwten
– 2 eetlepels bloem
– 2 tenen knoflook
– 1 ui, in ringen
– 1 ei
– 2 theelepels (gemalen) komijnzaad
– 2 theelepels kurkuma
– 2 theelepels cayennepeper
– 1 eetlepel gedroogde peterselie
– Snuf zout
– Olijfolie

2014-04-22 15.13.17

Laat de kikkererwten goed uitlekken. Doe vervolgens alle ingrediënten op de olijfolie na in de blender en pureer het geheel.

2014-04-22 16.30.39 2014-04-22 16.44.15 2014-04-22 17.21.48

Draai er dan ongeveer 30 kleine balletjes van en druk ze een beetje plat. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes mooi bruin.

2014-04-22 17.29.16 2014-04-22 17.40.43

Eet ze op een pitabroodje of wrap met lekker veel rauwkost (sla, komkommer, paprika, tomaat) en tahinsaus.

2014-04-22 17.59.19 2014-04-22 17.59.49

Van de overgebleven kikkererwten kun je hummus maken. Hiervoor heb je nodig:

– 200 gram kikkererwten
– 1 teentje knoflook
– ½ ui
– 2 eetlepels citroensap
– snufje zout, peper en cayennepeper
– 1 theelepel gemalen komijnzaad
– ⅔ eetlepel gedroogde peterselie
– 100 ml olijfolie

 2014-04-22 15.32.07

Pureer de kikkererwten en roer daar alle overige ingrediënten doorheen. Lekker om pitabroodjes, ciabatta, stokbrood of wat dan ook in te dippen.

2014-04-22 18.47.06 2014-04-22 18.47.59 2014-04-22 19.00.37

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Week 29: Kikkererwtensalade met zalm | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s