Week 18: Krokante kip met Oosterse salade

Deze week weer een gerecht dat we uitproberen op aanraden van anderen, namelijk krokante kip met knoflook uit Jamie’s Kookrevolutie van Jamie Oliver. Alleen een stuk kip op je bord is wat saai, vandaar dat ik er een salade bij uitgezocht heb. De Oosterse salade komt dan weer uit Allerhande 04-2013.

 Voor twee personen heb ik voor de salade gebruikt:
– ½ komkommer
– ¼ ananas
– 50 gram kokosnootstukjes (AH)
– 2 eetlepels halfvolle yoghurt
– paar takjes basilicum
– snufje peper
– snufje chilipoeder

 2014-04-30 17.07.31 02

Schaaf de komkommer in de lengte in plakken met bijvoorbeeld een kaasschaaf of dunschiller. Snijd de ananas door de helft en snijd een van die helften weer door de helft. Snijd de kern weg en schil het stuk ananas.

2014-04-30 17.14.45 02 2014-04-30 17.15.09 02 2014-04-30 17.17.09 02

Snijd de ananas dan in stukken en strooi ze over de plakken komkommer. Strooi ook de stukjes kokosnoot over de komkommer. Snijd de helft van de basilicum fijn en roer het door de yoghurt. Officieel moest er een theelepel chilipeper door de yoghurt, maar dat had ik niet. De smaak zal er wel totaal niet op lijken, maar ik vond mijn oplossing -al zeg ik het zelf- toch leuk bedacht. Een beetje gewone peper en een klein snufje chilipoeder et voilá, één en één is twee (; De yoghurt sprenkel je over de salade en daaroverheen strooi je nog gescheurde basilicumblaadjes.

 2014-04-30 17.12.37  2014-04-30 17.18.53 02
2014-04-30 17.22.05 02
  2014-04-30 17.29.29 02

Als je denkt, wat moet ik nou met de ¾ ananas die ik over heb? Maak er een ananastaart van! Heel makkelijk en heel lekker. En van het stuk ananas dat je daarna nog overhoudt, maak je de volgende dag overheerlijke hawaïtosti’s. Je raadt vast al waar wij vandaag van gesmuld hebben.

Dan de kip, daarvoor heb je nodig:
– 2 kleine of 1 grote kipfilet
– 6 creamcrackers
– 25 gram boter
– 2 eetlepels bloem
– 1 citroen
– 1 ei
– 1 teen knoflook
– 4 takjes peterselie
– zout en peper
– olijfolie

 2014-04-30 16.34.54 02

Ik had twee grote kipfilets gebakken, maar dat vond ik toch echt wat teveel van het goede. Maar in het kiezen van de hoeveelheid kip ben je natuurlijk vrij (;

Doe de crackers, knoflook (ik had hem van tevoren geperst), peterselie, citroenrasp, zout en peper in een blender of keukenmachine. In het recept staat dat de boter er ook gelijk bij moet, maar die heb ik er later doorheen geprakt/gekneed omdat ik bang was dat de hele substantie zich weer tegen de wand van de blender zou nestelen als ik de boter ook in de blender zou doen. Schep de kruimels in een bord. Doe de bloem in een tweede bord en klop een ei los in een derde bord.

2014-04-30 16.54.24

Snijd de onderkant van de kipfilets ondiep in en wikkel ze in vershoudfolie. Sla de kip nu met de onderkant van een pan plat(ter).

2014-04-30 16.57.00 2014-04-30 16.58.13

Haal de kip eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de crackerkruimels. Zorg dat de kip helemaal bedekt is en druk de kruimels goed aan.

2014-04-30 17.00.16 2014-04-30 17.03.18 2014-04-30 17.02.35

Je kunt de kip in de oven of de koekenpan bakken. Ik heb gekozen voor de koekenpan, omdat er in het kookboek geen oventemperatuur vermeld werd, althans… Er stond dat de oven moest worden voorverwarmd op de hoogste stand. Ik heb het even opgezocht, dat kan per over wel 70 graden verschillen. Dus daar wilde ik me niet aan wagen. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en bak daarin de kipfilets aan elke kant zo’n 4 tot 5 minuten, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kipfilet. Ik had ze zelfs iets langer gebakken en bepaalde stukjes waren toch nog niet helemaal gaar. Probeer dit zelf een beetje in te schatten. Als je het checkt met een vleesthermometer weet je helemaal zeker of je kip gaar is, maar die hebben we niet. Weer een idee voor op mijn verlanglijstje!

De kip met Oosterse salade is lekker met rijst en wat partjes citroen die je over de kip uit kunt knijpen.

2014-04-30 17.51.23 03

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s