Week 23: After Eight

After Eight chocolaatjes, wie kent ze niet? Ik ben er echt gek op! Als ik er eenmaal eentje heb gehad, kost het me de grootste moeite om niet gelijk het hele doosje leeg te eten. Na door wat foodblogs te hebben ‘gebladerd’, kwam ik een recept voor After Eight chocolaatjes tegen. Uiteraard was ik gelijk verkocht en het bleek ook nog eens heel simpel te zijn! Het enige obstakel was de pepermuntolie. Op forums las ik al dat je goed moest uitkijken dat je wel pepermuntolie moest aanschaffen die geschikt was voor consumptie. De meeste pepermuntoliën schijnen dat blijkbaar niet te zijn. Waar haal je nou pepermuntolie die geschikt is voor consumptie? Bij de apotheek! Het is niet heel goedkoop, mijn 25ml flesje kostte 5 euro. Maar gelukkig heb je maar een paar druppels nodig, dus je kunt er heel lang mee. Tenzij je elke week After Eight gaat maken uiteraard (;

2014-06-02 14.25.03.2jpg

Nog even een aandachtspuntje: in één bus poedersuiker zit iets meer dan 250 gram. Als je deze chocolaatjes gaat maken heb je dus niet genoeg aan een halve bus poedersuiker die nog ergens achterin je keukenkastje staat.

 Hier en daar heb ik de ingrediënten en werkwijze iets aangepast. Het originele recept vind je hier of eigenlijk hier. Voor een bakplaat van ongeveer 25x40cm heb ik gebruikt:
– 800 gram pure chocolade
– 520 gram poedersuiker
– 6 eetlepels water
– 3 eetlepels zonnebloemolie
– 1 theelepel pepermuntolie

 Deze bakplaat is best groot, je kunt natuurlijk ook een kleinere bakplaat of ovenschaal gebruiken.

 2014-06-02 11.02.29.2jpg

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe 400 gram chocolade in een kom die geschikt is voor in de magnetron en zet deze 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer de chocolade door, deze is waarschijnlijk nog niet helemaal gesmolten. Zet de magnetron een standje lager en zet de kom er een halve minuut in. Wederom goed doorroeren. Dit herhaal je net zolang tot de chocola goed vloeibaar is. Ik smelt de chocolade in de magnetron omdat dat veel sneller gaat dan au bain-marie smelten. Bovendien heb je minder afwas (; Heb je geen magnetron, dan kan het uiteraard ook gewoon au bain-marie. Giet de gesmolten chocola op de bakplaat en strijk het met een spatel of de bolle kant van een lepel glad. Zet het dan minstens een kwartier in de koelkast.

2014-06-02 11.04.55.2jpg 2014-06-02 11.09.28
2014-06-02 11.14.08

Ondertussen kun je alvast het muntglazuur maken. Dit doe ik op een andere manier dan het originele recept. Zeef de poedersuiker. Dit is belangrijk, want op die manier voorkom je dat er allemaal klontjes in het glazuur komen. Het zeven van de poedersuiker stuift nogal, dus als je van plan was te gaan stofzuigen, doe dat dan nadat je de chocolaatjes hebt gemaakt en niet ervoor (; Giet het water, de zonnebloemolie en de pepermuntolie bij de poedersuiker en roer dit door. Je krijgt dan een glad en dik glazuur dat niet uitloopt.

2014-06-02 11.36.33 2014-06-02 11.44.07

Haal het bakblik uit de koelkast en schep het glazuur erop. Verdeel het met een spatel of de bolle kant van een lepel. Je kunt het (ook) met je vingers (verder) verdelen. Tussendoor je handen zo nu en dan even afspoelen met koud water. Dan blijft het glazuur veel minder aan je vingers plakken. Zet de bakplaat weer voor minimaal een kwartier in de koelkast.

2014-06-02 11.44.53 2014-06-02 11.57.34

Smelt de overige 400 gram chocolade op precies dezelfde manier als de eerste 400 gram. Haal de bakplaat uit de koelkast en giet de gesmolten chocola over het muntglazuur. Strijk weer glad en zet wederom in de koelkast tot de bovenste laag chocolade hard geworden is.

Nu is het tijd om de chocoladeplak in stukjes te snijden. Voordat je dat kunt doen, moet de bakplaat in ieder geval 30 minuten buiten de koelkast hebben gestaan. Om het snijden te vergemakkelijken kun je je mes, voordat je ermee gaat snijden, onder de hete kraan houden en afdrogen. Bij mij lukt het echter ook prima zonder het mes te verwarmen. Snijd eerst de randjes van de plak af. Snijd de rest van de plak in blokjes van ongeveer 3x3cm en bewaar ze in de koelkast.

2014-06-02 15.49.48.2jpg 2014-06-02 15.56.37.2jpg

En dan wachten tot het 20.00 uur is en je er een of twee (of drie) kunt nemen bij je bakje koffie of thee (:

2014-06-03 13.19.51.2jpg

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: De toppers van 2014 | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s