Week 27: Mexicaanse zwartebonenchili

Afgelopen zondag hebben onze mannen van Oranje Mexico verslagen. Dus wat is er toepasselijker dan deze week als troostprijs voor de Mexicanen een Mexicaanse maaltijd te bereiden? Nu maar hopen dat deze, wederom vegetarische, maaltijd uit Allerhande 06-2014 net zo goed bevalt als de winst van het Nederlands elftal!

Voor 3 personen gebruikte ik voor de chili:
– 400 gram zwarte bonen in chilisaus
– 200 gram kidneybonen, uitgelekt
– 2 eetlepels picadillo (verkrijgbaar bij AH)
– 1 espressostick
– 400 gram pomodorini (cherrytomaten uit blik)
– 300 gram maïskorrels, uitgelekt
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 courgettes
– 3 takjes munt
– 200 gram witte kaas

2014-07-03 17.16.47.2jpg

Voor de guacamole gebruikte ik:
– 2 rijpe avocado’s
– 1 rode peper
– ½ teen knoflook
– 1 theelepel zeezout
– 1 limoen

2014-07-03 17.11.28.2jpg

Er at deze week iemand mee en dat is toch wel een extra uitdaging. Want stel dat het niet te eten is of dat alles grandioos mislukt. Gelukkig was dit gerecht zó makkelijk dat het een prestatie zou zijn als je het zou kunnen laten mislukken. En het smaakte ook nog eens erg goed! Officieel was het gerecht voor 4 personen, maar wij kregen het met z’n drieën zo goed als op.

Je kunt beginnen met de guacamole, dan heb je die maar vast klaar. Hiervoor heb je een vijzel nodig. De vorige keer dat ik die nodig had, had ik er nog niet een. Maar inmiddels heb ik hem van mijn lieve man cadeau gekregen. En dit is de eerste keer dat ik hem ga gebruiken! Snijd allereerst het steeltje van de rode peper en verwijder met een scherp mes de zaadlijsten nadat je de peper in de lengte doormidden hebt gesneden. Snijd de peper in stukjes en doe ze in de vijzel. Voeg ook de knoflook en het zout toe en vijzel het tot een gladde pasta. Houd de peperpasta even apart.

2014-07-03 17.24.26.2jpg 2014-07-03 17.28.17.2jpg

Snijd de avocado’s in de lengte doormidden tot de pit, verwijder deze en schep de avocado’s met een lepel leeg. Snijd het vruchtvlees in stukjes, doe ze in de vijzel en pureer ze grof. Meng dan de gepureerde avocado en de peperpasta goed door elkaar. Snijd de limoen doormidden en pers de vrucht uit in een glas. Voeg 3 eetlepels limoensap toe aan de guacamole en schep weer goed door. Je kunt altijd nog wat meer limoensap toevoegen als je dat lekker vindt.

2014-07-03 17.31.14.2jpg 2014-07-03 17.33.49.2jpg

Ik serveerde de guacamole met sneetjes stokbrood die voordat het stokbrood in de oven ging al gesneden was. Op die manier worden de sneetjes lekker knapperig, een soort toast zeg maar.

Snijd de courgettes alvast in kleine dobbelsteentjes van 1 x 1 cm.

Doe alle bonen, de picadillo, espresso, pomodorini en maïs in een pan met dikke bodem. Breng het geheel voorzichtig roerend aan de kook. Een pan geplette/gepureerde bonen ziet er namelijk toch iets minder smakelijk uit dan als ze nog heel zijn. Draai zodra het kookt het vuur laag en laat en 10 minuten zachtjes koken. Af en toe roer je het even door.

2014-07-03 17.49.05 2014-07-03 17.52.13

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de courgette in 6 minuten op hoog vuur goudbruin. Snijd ondertussen de muntblaadjes in dunne reepjes. Haal de pan van het vuur en schep de munt erdoor. Verkruimel tot slot de witte kaas.

 2014-07-03 17.59.10.2jpg 2014-07-03 18.14.00.2jpg

Schep de chili in borden, verdeel de courgetteblokjes er overheen en maak het geheel af met verkruimelde witte kaas. Serveer met de guacamole en sneetjes stokbrood. Buen provecho!

2014-07-03 18.22.29.2jpg

Ik was niet echt weg van de guacamole, maar de zwartebonenchili was erg lekker. Ik had het wel wat pittiger verwacht, maar aangezien ik niet erg gek ben op pittig vond ik dat geen probleem. Volgende week een Costa Ricaanse maaltijd? (;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s