Week 28: Baklava

Deze week weer eens een nagerecht. En wat voor een! Ik heb het ooit een keer gegeten in een Grieks restaurant en ik was meteen verkocht. Al heel lang wilde ik het zelf graag een keer maken, maar voor twee personen maak je niet zo snel een hele ovenschaal vol baklava. Want hoewel het erg lekker is, is het iets minder gezond (; Erg budget is het ook niet, want noten zijn vrij prijzig. Baklava is overigens niet Grieks, maar Turks.

 Voor een ovenschaal van 20×30 gebruikte ik:
– 225 gram blanke amandelen
– 225 gram gepelde walnoten
– 263 gram suiker
– 1 ½ theelepel kaneel
– 188 gram gesmolten roomboter
– 16 vellen filobladerdeeg
– ¾ citroen
– ¾ sinaasappel
– 1 ½ eetlepel honing

Volgens het recept is deze hoeveelheid genoeg voor 9 personen. Maar je kunt er ook makkelijk 12 of zelfs 15 mensen van voorzien. Het is vrij machtig, dus je hoeft echt niet een groot stuk. Het originele recept, voor een kleinere ovenschaal, is trouwens hier te vinden.

2014-07-09 09.43.42.2jpg

Haal de vellen filodeeg uit de vriezer en laat ze in de verpakking in ieder geval een halfuur ontdooien. Hak ondertussen de noten fijn. Als je een keukenmachine hebt, kan ik aanraden die te gebruiken. Dat scheelt een lamme hand en veel tijd. Heb je die niet, dan moet het net zoals ik heb gedaan, als vanouds met mes en snijplank. Dat is wel even een klusje, dus begin op tijd. Meng dan 75 gram suiker, de kaneel en 1 ½ eetlepel gesmolten roomboter door de noten.

 2014-07-09 09.59.23.2jpg 2014-07-09 10.24.02.2jpg 2014-07-09 10.55.02.2jpg

Verwarm de oven voor op 175 °C. Haal alle vellen filodeeg voorzichtig los. Bestrijk de helft van de vellen filodeeg royaal met boter en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de noten over het deeg en druk dat goed aan. Bestrijk vervolgens de overige vellen royaal met boter en leg ze op de noten. Besprenkel dan met een beetje water. Gooi de overige gesmolten boter niet weg, die heb je straks nog nodig! Je kunt de bovenste deeglaag insnijden met een scherp mes, maar dit is niet perse nodig. Bak de baklava in 30 minuten goudbruin. Bestrijk de bovenkant tijdens het bakken twee keer met boter. Dit deed ik een keer na tien minuten en een keer na twintig minuten.

 2014-07-09 11.29.53.2jpg 2014-07-09 11.33.14.2jpg

Ondertussen maak je de siroop waarmee de baklava overgoten moet worden. Rasp hiervoor ongeveer ¾ van de schil van de citroen en sinaasappel en pers ¾ van de vruchten uit. Breng in een pannetje al roerend 100 ml water, de rasp, het sap, de rest van de suiker en de honing aan de kook. Laat het geheel 10 minuten op een laag vuur koken.

2014-07-09 12.12.54.2jpg

Haal het dan van het vuur tot de baklava uit de oven is. Schenk de siroop direct over de baklava. Laat dit minstens een uur staan, zodat de siroop goed kan intrekken.

2014-07-09 12.25.01.2jpg 2014-07-09 12.27.33.2jpg

Snijd de baklava met een scherp mes in vierkantjes. Je zou het kunnen serveren met bijvoorbeeld Griekse/ Turkse yoghurt, ijs of slagroom. Maar zonder kan ook. De baklava is trouwens ook lekker bij een kopje koffie of thee. Afiyet Olsun!

2014-07-09 16.26.00.2jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s