
Vorige week ergens kwam ik iets compleet nieuws tegen op internet: de bloemkoolpizza. Ik wist gelijk, dit wordt mijn volgende blogrecept. Misschien had je al van het fenomeen gehoord, maar zo niet, een bloemkoolpizza is een pizza waarvan de bodem grotendeels uit bloemkool bestaat en waarbij geen bloem of iets dergelijks nodig is. Super gezond dus en ook nog eens glutenvrij. Ik had al de hele week zin om de pizza uit te proberen en gisteren was het eindelijk zover. Ik heb het beste van twee recepten gecombineerd. De bronnen vind je hier en hier. Leuk, lekker, makkelijk en gezond. Het enige nadeel: het kost even wat tijd.
Voor 2 pizzabodems gebruikte ik:
– 2 bloemkolen
– 2 eieren
– 100 gram geraspte kaas
– Italiaanse kruiden
– Peper en zout
Als toppings gebruikte ik:
– Tomatenpassata en pesto
– Ham, salami en tonijn
– Paprika, broccoli, courgette en tomaat
– Geraspte kaas en mozzarella
– Pizzakruiden
Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor spinazie, aubergine, champignons, rucola, prei, ui, ananas, maïs, kip, gehakt… Maak het zo gek en lekker als je zelf wilt!
We beginnen uiteraard met de bodem. Daarvoor haal je eerst het loof van de bloemkolen en snijd je de bloemkolen in roosjes. Was ze goed en rasp ze vervolgens fijn. Dit kan met een handrasp, maar geloof me het maken van een bloemkoolpizza is al veel werk, dus dit doe je liever met een keukenmachine. Verwerk één bloemkool tegelijk, anders past het niet in de keukenmachine. Bovendien heb je dan precies genoeg voor één pizza.
De geraspte bloemkool kook je 5 minuten in de magnetron. Er hoeft verder geen water bij, gewoon in een bord of schaal doen en 5 minuten op de hoogste stand (ik gok dat dat bij ons zo’n 700 tot 900 Watt is) laten garen. Schep de rasp dan in een schone theedoek of grote zakdoek en laat het even liggen. Want geloof me, de bloemkool is behoorlijk heet. Dit is dan ook bij uitstek het moment om de oven voor te verwarmen op 180 °C. Als de bloemkool een beetje afgekoeld is moet het vocht eruit geknepen/gewrongen worden. En dat betekent wringen en knijpen tot je (bijna) blaren op je handen hebt, want echt al het vocht moet eruit. Heb je een sterke man? Laat hem het doen! (; Helaas was die van mij gister niet thuis, dus ik heb flink wat spierballen gekweekt. Ik heb steeds een halve bloemkool per keer in de magnetron gekookt en uitgeknepen.
Is de bloemkool goed uitgeknepen? Dan mag het in een kom, samen met 50 gram geraspte kaas, een ei, snuf peper en zout en wat Italiaanse kruiden. Ik heb voor de ene pizza 50 gram geraspte mozzarella gebruikt en voor de andere pizza 50 gram gewone geraspte kaas, kan allebei. Combineren kan natuurlijk ook. Kneed de ingrediënten door elkaar en maak er een bal van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk de bal plat tot een mooie ronde pizzabodem. Bak de bodem zo’n 20 minuten. En terwijl pizzabodem nummer 1 in de oven staat, herhaal je het hele proces opnieuw voor pizzabodem 2.
En dan is het tijd om van de pizzabodem een pizza te maken. De eerste pizzabodem belegde ik met pesto, tomaat, gele paprika, ham en mozzarella. De tweede pizza belegde ik met tomatenpassata, de ene helft tonijn en de andere helft salami, courgette, gele-, rode- en groene paprika, broccoli en geraspte kaas. Uiteraard bestrooide ik beide pizza’s met pizzakruiden.
Nog 5 tot 10 minuutjes in de oven en eet smakelijk!