Week 35: Bloemkoolpizza

Vorige week ergens kwam ik iets compleet nieuws tegen op internet: de bloemkoolpizza. Ik wist gelijk, dit wordt mijn volgende blogrecept. Misschien had je al van het fenomeen gehoord, maar zo niet, een bloemkoolpizza is een pizza waarvan de bodem grotendeels uit bloemkool bestaat en waarbij geen bloem of iets dergelijks nodig is. Super gezond dus en ook nog eens glutenvrij. Ik had al de hele week zin om de pizza uit te proberen en gisteren was het eindelijk zover. Ik heb het beste van twee recepten gecombineerd. De bronnen vind je hier en hier. Leuk, lekker, makkelijk en gezond. Het enige nadeel: het kost even wat tijd.

Voor 2 pizzabodems gebruikte ik:
– 2 bloemkolen
– 2 eieren
– 100 gram geraspte kaas
– Italiaanse kruiden
– Peper en zout

 Als toppings gebruikte ik:
– Tomatenpassata en pesto
– Ham, salami en tonijn
– Paprika, broccoli, courgette en tomaat
– Geraspte kaas en mozzarella
– Pizzakruiden

2014-08-28 15.27.28.2jpg

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor spinazie, aubergine, champignons, rucola, prei, ui, ananas, maïs, kip, gehakt… Maak het zo gek en lekker als je zelf wilt!

 We beginnen uiteraard met de bodem. Daarvoor haal je eerst het loof van de bloemkolen en snijd je de bloemkolen in roosjes. Was ze goed en rasp ze vervolgens fijn. Dit kan met een handrasp, maar geloof me het maken van een bloemkoolpizza is al veel werk, dus dit doe je liever met een keukenmachine. Verwerk één bloemkool tegelijk, anders past het niet in de keukenmachine. Bovendien heb je dan precies genoeg voor één pizza.

 2014-08-28 15.33.16.2jpg 2014-08-28 15.46.00.2jpg

De geraspte bloemkool kook je 5 minuten in de magnetron. Er hoeft verder geen water bij, gewoon in een bord of schaal doen en 5 minuten op de hoogste stand (ik gok dat dat bij ons zo’n 700 tot 900 Watt is) laten garen. Schep de rasp dan in een schone theedoek of grote zakdoek en laat het even liggen. Want geloof me, de bloemkool is behoorlijk heet. Dit is dan ook bij uitstek het moment om de oven voor te verwarmen op 180 °C. Als de bloemkool een beetje afgekoeld is moet het vocht eruit geknepen/gewrongen worden. En dat betekent wringen en knijpen tot je (bijna) blaren op je handen hebt, want echt al het vocht moet eruit. Heb je een sterke man? Laat hem het doen! (; Helaas was die van mij gister niet thuis, dus ik heb flink wat spierballen gekweekt. Ik heb steeds een halve bloemkool per keer in de magnetron gekookt en uitgeknepen.

2014-08-28 16.00.00.2jpg 2014-08-28 16.01.53.2jpg

Is de bloemkool goed uitgeknepen? Dan mag het in een kom, samen met 50 gram geraspte kaas, een ei, snuf peper en zout en wat Italiaanse kruiden. Ik heb voor de ene pizza 50 gram geraspte mozzarella gebruikt en voor de andere pizza 50 gram gewone geraspte kaas, kan allebei. Combineren kan natuurlijk ook. Kneed de ingrediënten door elkaar en maak er een bal van.

 2014-08-28 16.25.50.2jpg 2014-08-28 16.29.06.2jpg

Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk de bal plat tot een mooie ronde pizzabodem. Bak de bodem zo’n 20 minuten. En terwijl pizzabodem nummer 1 in de oven staat, herhaal je het hele proces opnieuw voor pizzabodem 2.

2014-08-28 16.33.58.2jpg 2014-08-28 17.13.44.2jpg
Pizzabodem met mozzarella

2014-08-28 17.28.06.2jpg 2014-08-28 17.53.24.2jpg
Pizzabodem met geraspte kaas

En dan is het tijd om van de pizzabodem een pizza te maken. De eerste pizzabodem belegde ik met pesto, tomaat, gele paprika, ham en mozzarella. De tweede pizza belegde ik met tomatenpassata, de ene helft tonijn en de andere helft salami, courgette, gele-, rode- en groene paprika, broccoli en geraspte kaas. Uiteraard bestrooide ik beide pizza’s met pizzakruiden.

2014-08-28 17.39.53.2jpg 2014-08-28 18.13.28.2jpg

Nog 5 tot 10 minuutjes in de oven en eet smakelijk!

 2014-08-28 19.04.20.2jpg
2014-08-28 19.12.48.2jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s