Week 38: Zalm en croûte met kruiden-olijvenboter

Alweer vis! Heerlijke zalm deze keer. Dit recept had ik laatst al uit de Allerhande (08-2014) gescheurd, maar was er nog niet aan toe gekomen om het te maken. Toen een collega zich vorige week erg positief uitte over dit recept, besloot ik het ook maar eens te maken. Het recept is officieel voor 4 personen en ik moet zeggen dat dat qua ingrediënten ook wel makkelijker is, maar ja wij zijn nou eenmaal maar met z’n tweeën en bovendien hadden we nog precies twee zalmfilets in de vriezer liggen.

Voor twee personen gebruikte ik:
– 25 gram boter (op kamertemperatuur)
– 40 gram jonge bladsla met babyspinazie (AH)
– 1 eetlepel groene olijven gevuld met citroen
– 6 gram bieslook
– 3 plakken bladerdeeg (ontdooid)
– 2 zalmfilets (elk 165 gram)
– 1 ei
– bloem (om te bestrooien)
– ½ broccoli
– ½ bakje cherrytomaatjes

DSCN2090.2JPG

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de sla met spinazie, de olijven en de bieslook in een keukenmachine en maal dit grof. Doe de boter in een kommetje en meng dit met de groene pasta uit de keukenmachine.

DSCN2093.2JPG DSCN2096.2JPG DSCN2097.2JPG

Bestrooi het werkvlak met bloem. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar op het werkvlak en bestrooi het bovenste plakje ook met bloem. Rol de bladerdeeg uit met een deegroller (ook weer bestrooid met bloem) tot een grote vierkante lap die even dun is als één plakje bladerdeeg. Snijd de lap doormidden.

DSCN2100 DSCN2103.2JPG

Leg één helft op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalmfilets op het bladerdeeg. Schep de kruiden-olijvenboter op de zalm en smeer uit. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg rondom de zalm ermee.

DSCN2104 DSCN2106

Leg de ander helft van het bladerdeeg over de zalm en zorg ervoor dat de randen van beide lappen bladerdeeg op elkaar aansluiten. Snijd met een mes kleine inkepingen in de bovenkant van het deeg. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de zalm en croûte in 25 minuten in het midden van de oven.

 DSCN2109 DSCN2111

Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes, kook deze beetgaar en halveer de tomaatjes. Serveer de zalm en croûte met de broccoli en cherrytomaatjes.

DSCN2113.2JPG

Ik was van tevoren erg benieuwd naar de smaak van de kruiden-olijvenboter aangezien ik niet van olijven houd. Conclusie na een paar happen: de zalm is heerlijk en dat is de kruidenboter de volgende keer ook als ik hem zonder olijven maak (;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s