Week 39: Zomerfruit crostata

Jippie, weer een toetje! Dit recept scheurde ik twee jaar terug uit de Allerhande (08-2012). Al die tijd niets mee gedaan, maar deze week is het er eindelijk van gekomen (: Ik heb alle ingrediënten gehalveerd, zodat het een nagerecht voor vier personen werd en we er dus twee keer van konden eten.

Dit heb je nodig voor acht personen:
– 250 gram bloem + extra om te bestuiven
– 175 gram boter
– 75 gram kristalsuiker + 2 eetlepels extra
– 2 eierdooiers
– 250 gram bramen (diepvries)
– 250 ml slagroom
– 1 zakje vanillesuiker
– 250 gram mascarpone
– 300 gram zomerfruit (diepvries)
– poedersuiker om mee te bestuiven
– snufje zout

DSCN2117.2JPG

Doe de bloem, boter, 75 gram suiker en een snufje zout in een kom en mix dit met een mixer met deeghaken tot een kruimelig deeg. Voeg al mixend de eierdooiers één voor één toe. Kneed het deeg tot een bal, verpak het in vershoudfolie en een uur in de koelkast.

 DSCN2118 DSCN2120

Bestuif de deegbal met bloem en leg het op een stuk bakpapier. Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde plak met een doorsnee van ongeveer 26 centimeter. Duw met duim en wijsvinger puntjes in de rand zodat er een kartelrand ontstaat. Mijn nagels waren te lang, dus het mislukte bij mij een beetje (; Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg het deeg met bakpapier op een bord, dek het af met vershoudfolie en zet het 20 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

 DSCN2121 DSCN2123

Verwijder de vershoudfolie en schuif het bakpapier met de bodem op een bakplaat. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten gaar en laat hem dan vervolgens op de bakplaat afkoelen. Het afkoelen is wel belangrijk, daardoor wordt de bodem lekker knapperig. Eet je hem warm, dan is hij nog vrij zacht. Je kunt de bodem dus best eerder op de dag maken.

 DSCN2129.2JPG DSCN2134.2JPG

Doe de bramen met één eetlepel suiker en 150 ml water in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Klop de slagroom met de andere eetlepel suiker en de vanillesuiker net niet stijf. Schep de mascarpone erbij en roer dit met een garde (met beleid) door de slagroom.

 DSCN2130.2JPG DSCN2137.2JPG

Schep de mascarponeslagroom op de bodem. Schenk er wat bramensaus overheen en beleg met lekker veel fruit. Ik heb gekozen voor diepvriesfruit omdat dit veel goedkoper (en het hele jaar door verkrijgbaar) is, maar vers fruit is eigenlijk beter. Maak het geheel af met wat poedersuiker.

DSCN2142.2JPG

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s