Week 40: Schuimomelet met bosvruchten

Deze week geen hoofdgerecht of toetje, maar een recept voor het ontbijt of de lunch. Alleen bij het zien van de foto in Allerhande (04-2014) liep het water me al in de mond. Het is het handigst om deze omelet voor vier personen te maken, maar zoals altijd heb ik de ingrediënten weer gehalveerd.

Voor 2 personen haal je:
– 125 gram bramen (diepvries, ontdooid)
– 75 gram blauwe bessen (diepvries, ontdooid)
– 2 eieren (waarvan 2 eiwitten en 1½ eierdooier)
– 13 gram kristalsuiker
– 25 gram witte basterdsuiker
– 1 eetlepel poedersuiker
– limoen
– verse munt

DSCN2147.2JPG

Als je deze omelet voor vier personen maakt, gebruik je een bakvorm met een doorsnee van 23 cm. Ik heb voor twee personen 4 kleine ovenschaaltjes gebruikt.

Verwarm allereerst de oven voor op 200 °C. Doe de bramen in een zeef en laat ze uitlekken. Verse bramen gebruiken kan natuurlijk ook, dan hoef je ze niet uit te laten lekken. Dep de blauwe bessen droog met keukenpapier. Ook hier geldt, verse gebruiken kan even goed.

Zet twee kommen klaar en maak een van die kommen vetvrij door er een stukje keukenpapier met wat citroensap doorheen te halen. Splits de eieren en zorg dat het eiwit in de vetvrije kom terecht komt. Gebruik van het tweede ei maar een halve eierdooier.

 DSCN2148

Rasp de helft van de schil van de limoen en doe dit samen met de kristalsuiker bij de eierdooiers. Klop dit 10 minuten licht en luchtig. Klopt, 10 minuten is lang, maar volgens het recept moet het dus doe het toch maar (;

 DSCN2150 DSCN2152

Maak de gardes goed schoon, droog en vetvrij (keukenpapier en citroensap). Klop de eiwitten stijf en voeg dan de basterdsuiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit glanst en niet uit de kom loopt als je die op de kop houdt.

DSCN2153 DSCN2156

Spatel het eiwit voorzichtig door het eierdooiermengsel en bestrooi de bodem van de bakvorm, of in mijn geval ovenschaaltjes, met de helft van de poedersuiker.

DSCN2157 DSCN2158

Schep het eimengsel er in en bestrooi de bovenkant met de rest van de poedersuiker. Bak de omelet(jes) ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.

DSCN2161 DSCN2163

Verdeel de bramen en blauwe bessen over de omelet en maak het geheel af met wat muntblaadjes.

 DSCN2167.2JPG

De schuimomelet was best lekker, maar ook een beetje apart. Hij was heerlijk luchtig, lekker zoet en fris door het fruit, maar het smaakte ook gewoon naar ei. En op de een of andere manier horen zoet en ei volgens mijn smaakpapillen toch niet helemaal bij elkaar (; En dan bedoel ik een compleet ei. Dus niet zoals bij meringues alleen eiwit of zoals banketbakkersroom alleen eigeel, want dat vind ik dan wel weer heel lekker. Maar vergis je niet, het smaakte zeker niet slecht! Het is het proberen waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s