
Het mooie weer in september en oktober was een heerlijke toegift op een prachtige zomer. Maar het blijft uitstel van executie, want vroeg of laat zal de herfst om de hoek komen kijken. Deze week was het zo’n echte herfstweek en bij herfst hoort pompoen! Daarom deze keer pompoentaart van Allerhande.nl.
Ik maakte hem weer voor twee personen, voor vier personen verdubbel je de ingrediënten:
– 300 gram pompoen
– 75 gram ham
– ½ eetlepel donkere basterdsuiker
– 2 eetlepels tomatenketchup
– snufje chilipoeder
– ½ theelepel zout
– 1 eetlepel olie
– 40 gram pecannoten (ik nam iets meer)
– 3 plakjes hartige taartdeeg (ontdooid)
– 1½ ei
– 62 ml slagroom
– peper
Begin met de pompoen. Deze snijd je doormidden met een groot mes. Verwijder alle draden en pitten met een lepel. Snijd de pompoen in parten en verwijder de schil. Hier vind je een filmpje over hoe je dat handig doet. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de geschilde pompoen in blokjes.
Snijd ook de ham in blokjes. Meng de basterdsuiker, ketchup, chilipoeder, olie, zout en een snuf peper door elkaar. Doe de pompoen, ham en pecannoten in een kom en schep dit met de ketchup om.
Vet de springvorm in met wat olie of boter. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en leg de plakjes deeg op elkaar. Bestrooi het bovenste plakje en je deegroller ook met wat bloem en rol het uit tot een lap die in je springvorm past. Ik gebruikte een kleine. Voor vier personen gebruik je een springvorm van ongeveer Ø26 cm. Bekleed de vorm met het deeg en druk het goed aan. Overtollig deeg snijd je weg en plak je daar waar wat te weinig zit. Klop de eieren met de slagroom los en breng eventueel op smaak met peper en zout. Giet het eimengsel in de springvorm en schep het pompoenmengsel erin.
Bak de taart in 30 tot 40 minuten (afhankelijk van de grootte) goudbruin. Gordijnen dicht, kaarsjes en een warme trui aan en eet smakelijk!
Met de pompoen die je over hebt kun je bijvoorbeeld pompoensoep maken. Klik hier voor een heerlijke friszoete variant die ik maakte met de overige pompoen.
Pingback: Week 39: Pompoenlasagne | 52keeranders