Week 50: Rodekooltaart met geitenkaas

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat je moet proberen zoveel mogelijk verschillende kleuren groente te eten, omdat je dan genoeg verschillende vitamines binnenkrijgt. Of het waar is weet ik niet, maar sindsdien let ik er wel op. Het is immers ook wel eens leuk om een ander kleurtje op je bord te zien. En gisteren kleurde ons bord rood. De rodekooltaart van deze week zag er op de foto in Allerhande 11-2014 heerlijk uit en dat smaakte hij ook! Dit recept is voor vier personen. Ben je ook maar met z’n tweeën? Bewaar een stuk als lunch voor de volgende dag.

Voor de taart haal je:
– 600 gram rodekool
– 6 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
– 2 eetlepels suiker
– 1 appel
– 2 eetlepels rozijnen
– 4 eieren
– 200 gram crème fraîche
– 125 gram geitenkaas
– 3 eetlepels walnoten

 DSCN2451.2JPG

De taart is het beste te maken in een springvorm met een doorsnee van 24 cm, maar met eentje van 26 cm kan het ook prima.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd dan de rodekool in reepjes. Daarvoor snijd je de kool eerst in kwarten en verwijder je de harde kern. Vet de springvorm in en bekleed hem met de plakjes bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem en zet hem 15 minuten in de oven. Ik vroeg me nog af of ik hem blind moest bakken, maar daar stond niets over in het recept. Mijn randen waren wel een beetje ingezakt, maar gelukkig paste de vulling er nog wel in.

 DSCN2455

Ondertussen zet je de rodekool met 50 ml water en de suiker op het vuur. Breng aan de kook en stoof met de deksel op de pan 10 minuten op laag vuur. Snijd ondertussen de appel in stukjes en voeg die samen met de rozijnen na de 10 minuten stoven toe aan de rodekool en stoof nog 5 minuten mee. Giet de rodekool dan in een vergiet en laat het goed uitlekken.

 DSCN2458.2JPG DSCN2459.2JPG DSCN2469.2JPG

Klop de eieren los en roer de crème fraîche er doorheen. Voeg nog een snufje peper toe.

 DSCN2463.2JPG DSCN2466.2JPG DSCN2468.2JPG

Verdeel achtereenvolgens de rodekool, kaas, noten en het eimengsel over de bodem en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.

DSCN2473.2JPG DSCN2475.2JPGLinks is voor het bakken en rechts na het bakken

Een lekker zoetig gerecht. Ik vond het zelfs bijna iets te zoet, maar het was erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!

DSCN2476.2JPG

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: De toppers van 2014 | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s