
Het is weer winter en dat betekent dat de stamppotten en ovenschotels weer op tafel mogen. Wij houden wel van een lekkere zuurkoolschotel, maar je wilt ook wel eens wat anders. Dus vandaar deze gegratineerde zuurkoolschotel. Gegratineerd klinkt chiquer dan het is, hoor. Eigenlijk betekent het gewoon dat je een knapperig korstje op je schotel maakt door hem even in de oven te zetten. Het recept vond ik in Allerhande 11-2014.
Ik maakte de schotel natuurlijk voor twee personen, maar als je hem voor vier personen maakt kom je beter uit met de ingrediënten. Dus voor vier personen heb je nodig:
– 1 kilo aardappelen
– 2 eetlepels venkelzaad
– 500 gram (ongekoelde) zuurkool naturel
– 6 doosjes kidsmix gedroogd fruit
– 150 ml slagroom
– 2 eetlepels grove mosterd
– 100 gram knabbelspek
Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Rooster ondertussen alvast het venkelzaad 3 minuten in een droge koekenpan. Bij de kleinere supermarkten is (bij ons het in het dorp) geen venkelzaad te krijgen, maar bij de AH slaag je meestal wel. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het gedroogde fruit en het geroosterde venkelzaad door de zuurkool.
Verdeel de zuurkool over een ovenschaal. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze met de slagroom en mosterd tot puree.
Bedek de zuurkool met de aardappelpuree en maak het geheel af met in kleine stukjes gebroken knabbelspek. Bak 15 minuutjes in de oven.
De heftige geur van het venkelzaad (anijsachtig) deed mij al vermoeden dat ik de smaak niet zo lekker zou vinden en dat bleek te kloppen. Dus het venkelzaad laat ik de volgende keer weg. Datzelfde geldt voor het knabbelspek. Mijn ouders aten dat wel als chips en daar gruwelde ik altijd van. Ik was dus ook erg benieuwd hoe het zou smaken in combinatie met de rest van de schotel. Maar ook dat was dus niet zo’n succes. Ook maar weglaten de volgende keer dus. Misschien vervangen door wat uitgebakken spekjes door de zuurkool. Het gedroogde fruit door de zuurkool en de aardappelpuree waren wel erg lekker, dus dat gaan we zeker onthouden!
Die kreeg ik vorige week door mijn moeder voorgeschoteld, zonder het knabbelspek welteverstaan:) maar inderdaad heel erg lekker!