Week 4: Melanzane

De naam van het gerecht van deze week, melanzane, is Italiaans voor aubergine. Niet verwonderlijk dus dat dit gerecht voor een groot gedeelte uit aubergine bestaat. Leuk, nog een ingrediënt die ik nog niet eerder (zelf) gebruikt had! Zo wordt mijn ‘kookvocabulaire’ steeds een beetje groter. Melanzane is een soort lasagne, maar dan zonder lasagnebladen en bovendien vegetarisch. Wij vonden het heerlijk, zeker een blijvertje! Het recept vond ik in Allerhande 10-2014. We aten de melanzane met ciabatta met zelfgemaakte tonijnsalade. Dit maakt het natuurlijk wel wat minder vegetarisch (;

Voor twee personen gebruikte ik:
– 1 aubergine
– 3 tomaten (op de foto staan 2, maar dat was te weinig)
– 1 bol mozzarella
– bloem (weet niet precies hoeveel)
– olijfolie
– 175 gram tomato frito (Heinz)
– 50 gram Grana Padano, geraspt
– een paar takjes basilicum

 DSCN2645.2

Tomato frito lijkt op gezeefde tomaten, maar is veel smaakvoller omdat de tomaten gebakken (frito) zijn met knoflook en ui. Grana Padano is harde Italiaanse kaas. Bij de Lidl kun je het zowel als stuk als geraspt kopen. Aangezien de Grana Padano in dit gerecht in geraspte toestand gebruikt wordt, koos ik voor het zakje geraspte Grana Padano.

Snijd allereerst de aubergine in lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snijd ook de tomaten en mozzarella in plakken.

DSCN2648.2 DSCN2659

Doe wat bloem in een bord en wentel daar de plakken aubergine door. Verhit dan een koekenpan met wat olijfolie en bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin. Doe wanneer dat nodig is wat nieuwe olijfolie in de pan.

DSCN2650.2 DSCN2655.2

Ondertussen verwarm je de oven voor op 175 °C. Leg een laag aubergine in een ovenschaal. Bedek dit met een laag tomaten en herhaal dit.

DSCN2662.2 DSCN2663.2

Schenk de tomato frito erover en beleg met de plakken mozzarella. Strooi de Grana Padano over de ovenschotel. Bak de melanzane ongeveer 30 minuten in de oven. Haal de blaadjes van de takjes basilicum, deze strooi je er straks, als de melanzane klaar is, overheen.

 DSCN2664.2 DSCN2668.2

Wil jij de melanzane ook met ciabatta en tonijnsalade eten? (Dit hoeft overigens niet hoor, de melanzane is vrij machtig. Maar wat brood erbij is wel lekker) Dan heb je het volgende nodig voor de tonijnsalade:
– 1 blikje tonijn
– 4 augurkjes
– ½ kleine rode ui
– 2 eetlepels mayonaise
– 1 theelepel mosterd
– 1 eetlepel gedroogde peterselie
– snufje peper

DSCN2671

Laat de tonijn uitlekken en snijd de augurken en rode ui heel fijn. Doe alles in een schaaltje, roer goed door elkaar en klaar is kees. Zo makkelijk kan het dus zijn. Ik had geen mayonaise in huis, dus ik gebruikte fritessaus. Dat smaakte ook prima. Mijn inspiratie deed ik op op Culinice.com.

DSCN2673 DSCN2676.2

Verhoog, zodra de melanzane klaar is, de temperatuur van de oven en bak de ciabatta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de melanzane met blaadjes basilicum en (eventueel) ciabatta met (eventueel) tonijnsalade. Buon appetito! (:

DSCN2677.2 DSCN2679.2

 

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: De toppers van 2015 | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s