Week 9: Broccoli-zalmschotel

Het werd wel weer eens tijd voor vis! Bij het koken van de snert van laatst had ik nog wat knolselderij over en na wat gezoek op Allerhande.nl vond ik daar deze broccoli-zalmschotel, mét knolselderij. Op de foto zag het er heerlijk uit, dus ik was erg benieuwd. Deze week kookte ik ook weer eens met ingrediënten die ik nog niet eerder had gebruikt: dragon en mierikswortel.

Voor een ovenschotel voor vier personen heb je nodig:
– 500 gram (kruimige) aardappelen
– 500 gram knolselderij
– 500 gram broccoli
– 2 tenen knoflook
– 75 gram boter
– 1 eetlepel gedroogde dragon
– 300 gram zalmfilet
– 25 gram bloem
– 350 ml volle melk
– 1 citroen
– 15 gram dille
– 1 eetlepel mierikswortel

 DSCN2802.2

Begin met het schillen en in stukken snijden van de knolselderij en aardappelen. Ik had nog knolselderij in de vriezer liggen, dus die hoefde alleen maar te ontdooien. Zorg dat de stukken aardappelen en knolselderij ongeveer dezelfde grootte hebben. Kook de aardappelen en knolselderij in 20 minuten gaar.

Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en pers of snijd de knoflook in kleine stukjes. Hak 2/3 van de dille fijn en bewaar de rest ter garnering. Snijd de zalm in dobbelsteentjes van 1 bij 1 cm en boen de citroen schoon. Rasp de schil en snijd de (helft van de) citroen in partjes (de andere helft kun je in de koelkast bewaren voor een eventueel ander gerecht).

DSCN2807.2 DSCN2824.2 DSCN2810.2

Verhit 25 gram boter in een koekenpan of wok en fruit de knoflook 1 minuut. Doe de broccoli en dragon ook in de pan en bak nog 5 minuten op laag vuur. Schep zo nu en dan om. Haal na 5 minuten de pan van het vuur.

 DSCN2808.2

Verhit nog eens 25 gram boter in een steelpan en voeg zodra deze gesmolten is de bloem toe. Blijf roeren en laat het op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren. Dit mengsel van boter en bloem noem je roux. Roux kun je gebruiken om soepen of sauzen te binden.

DSCN2816 DSCN2822

Voeg dan 250 ml van de melk toe en breng het geheel aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Haal de pan dan van het vuur. Roer de citroenrasp en de fijngesneden dille door de saus. Voeg eventueel wat zout en peper toe.

 DSCN2826 DSCN2827

Inmiddels zijn je aardappelen en knolselderij vast wel gaar. Giet ze af en voeg de overige 25 gram boter, de mierikswortel, een snuf peper en de overige 100 ml melk toe en stamp met een pureestamper tot puree.

 DSCN2817 DSCN2819

Doe de broccoli in de ovenschaal, verdeel de blokjes zalm over de broccoli en schenk de saus over het geheel. Schep tot slot de puree in de ovenschaal en bak de schotel 20 minuten in de oven.

DSCN2813.2 DSCN2814.2
DSCN2830.2 DSCN2831.2

Garneer met wat dille en serveer met de partjes citroen.

 DSCN2838.2

“Proeven doe je met je mond, niet met je ogen,” zeggen ouders vaak als een kind iets niet lust, omdat het er niet lekker uit ziet. Maar dit geldt ook andersom. Soms ziet iets er heerlijk uit, maar valt de smaak nogal tegen. Dat was deze week helaas ook het geval. Het geheel aan smaken konden mij en mijn testpanel (man- en zuslief) niet bekoren. Kan gebeuren, volgende week beter!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s