Week 10: Gevulde koeken

Ze stonden al heel lang op mijn ‘to-cook-list’ en vandaag was het dan eindelijk zover: gevulde koeken! Do I need to say more? Het recept komt uit Allerhande 09-2014 en was voor 12 koeken, maar ik kon er met gemak 17 uit halen. En lekker dat ze waren!

Voor deze 17 koeken heb ik gebruikt:
– 400 gram bloem
– 200 gram witte basterdsuiker
– 250 gram koude roomboter
– 2 eetlepel koud water
– snufje zout
– 300 gram amandelspijs
– 2 eieren
– 1 citroen
– garneeramandelen

DSCN2841.2

Zeef de bloem boven een kom en voeg de basterdsuiker en zout toe. Meng door elkaar en voeg vervolgens de boter toe.

DSCN2844 DSCN2846 DSCN2848

Snijd deze in kleine blokjes en kneed het geheel met je handen of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg en maak er een bal van. Verpak de bal in huishoudfolie en zet dit minstens een uur op een koele plek buiten de koelkast.

 DSCN2853 DSCN2855.2

Verwarm zodra het uur bijna is afgelopen de oven voor op 200 °C. Doe de spijs in een kom en boen de citroen schoon en klop 1 ei los. Rasp de schil van de citroen boven de kom en voeg hier een heel ei en de helft van het losgeklopte ei aan toe. Kneed dit tot een egale massa en maak er zoveel balletjes van als dat je koeken gaat maken. In mijn geval dus 17. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de helft van het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 2 mm dik. Steek of snijd er 17 rondjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

DSCN2856 DSCN2865.2

Leg op elk rondje deeg een balletje spijs en druk deze een beetje plat. Bestrijk de randen van de deegrondjes met losgeklopt ei. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit. Wederom tot een lap van 2 mm dik. En steek er weer 17 rondjes uit.

DSCN2859.2 DSCN2861.2

Deze leg je op de andere deegrondjes en besmeer je met ei. Maak de koeken af met de amandelen.

DSCN2862.2 DSCN2863.2

15 minuutjes in de oven en smullen maar!

DSCN2869.3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s