Week 33: Plaattaart met zoete aardappel en geitenkaas

O, dit is weer een blijvertje hoor, deze plaattaart! Hij smaakt erg goed en is lekker makkelijk. Allerhande zegt dat dit gerecht voldoende is voor vier personen, maar wij konden hem met gemak met z’n tweeën verorberen. Het originele recept komt uit Allerhande 07-2015.

Dus, voor twee personen heb je nodig:
– 400 gram zoete aardappel
– 1 potje pomodori al forno piccanti (AlbertHeijn)*
– 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
– 2 theelepels gedroogde oregano
– 270 gram vers bladerdeeg of 6 plakjes diepvriesbladerdeeg (is ook 270 gram)
– 150 gram geitenkaas (ik had een pakje van 100 gram, dat kon ook prima)
* Op de verpakking staat peperoncino in plaats van piccanti, maar het is hetzelfde.

DSCN3693.2

Eigenlijk moet er ook nog 1 jalapeñopeper bij, maar die heb ik maar weggelaten omdat ik niet zo van heel pittig houd. Je kunt trouwens ook gewone zongedroogde tomaatjes gebruiken in plaats van de pomodori al forno piccanti (dat scheelt in de prijs), maar dan mis je wel de lekkere lichtpittige touch die ze geven aan dit gerecht.

Verwarm de oven voor op 200 °C en schil de zoete aardappel. Snijd de aardappel in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.

 DSCN3700.2 DSCN3713.2

Meng de zoete aardappelschijfjes met twee eetlepels olie uit het potje pomodori al forno piccanti. Voeg ook de koriander en oregano toe. Beetje peper en zout erbij en goed door elkaar scheppen.

 DSCN3708.2 DSCN3710.2

Bestuif je werkblad met wat bloem. Heb je verse bladerdeeg gekocht dan hoef je hem alleen maar een beetje uit te rollen. Ben je net als ik voor de diepvriesbladerdeeg gegaan, leg dan de 6 plakjes op elkaar, bestuif met wat bloem en rol tot een grote lap.

DSCN3695.2 DSCN3698.2

Leg je bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de randjes om. Dan is je plaattaart mooi recht en het opstaande randje lijkt ook gewoon leuk (; Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over het bladerdeeg.

 DSCN3704.2 DSCN3712.2

Verdeel ook de tomaatjes erover en verkruimel de geitenkaas erboven.

 DSCN3716.2 DSCN3718.2

Bak de plaattaart minstens 20 minuten in het midden van de oven, of tot het bladerdeeg en de geitenkaas een mooi bruin randje gekregen hebben. Na 24 minuten had ik geen geduld meer en teveel trek om nog op een bruiner randje te wachten. Dus bij mij was ‘ie een beetje bleek, maar hij smaakte er niet minder om! Heerlijk de combinatie van het zoete van de aardappel, het subtiel pittige van de zongedroogde tomaatjes en het friszure van de geitenkaas. Een aanrader!

DSCN3725.2

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: De toppers van 2015 | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s