Week 36: Homemade tagliatelle

Ik heb deze week toch zoiets leuks gemaakt! Toen ik het vorige week in Allerhande 08-2015 zag staan, wist ik gelijk dat het mijn volgende blog zou worden. Ik heb altijd al een keer zelf pasta willen maken, maar daar heb je natuurlijk een pastamachine voor nodig. Well, bij deze tagliatelle dus niet! Bovendien krijgt ‘ie ook nog een leuk kleurtje en is het veel minder moeilijk te maken dan ik dacht.

Zijn er nog nadelen? Tja, je hebt wel weer wat tijd en geduld nodig. Het deeg voor de tagliatelle moet namelijk in totaal 2 uur en een kwartier rusten.

Voor tagliatelle voor 4 personen heb je nodig:
– 4 eieren
– 175 gram bloem
– 2 eetlepels bietensap*
– 1 eetlepel olijfolie
– ½ theelepel zout
* Je proeft helemaal niets van het bietensap, die dient enkel als kleurstof. Wil je groene pasta? Blancheer dan 100 gram spinazie, spoel af met koud water en druk in een zeef het vocht eruit. Snijd fijn en voeg 2 eetlepels toe aan het deeg. Liever oranje pasta? Voeg dan in plaats van bietensap 2 eetlepels tomatenpuree toe. Deze drie kleurvarianten vond ik in de Allerhande. Ik gok dat als je gewoon witte pasta wilt, je het bietensap kunt vervangen door water.

DSCN3847.2

Splits 3 van de 4 eieren en doe de dooiers in de kom van de keukenmachine. De eiwitten heb je niet nodig (dus daar kun je weer lekkere eiwitschuimpjes van maken! – check onderaan deze blog -). Doe ook het 4e ei, de bloem, bietensap, olijfolie en zout in de kom en laat de keukenmachine draaien tot zich een bal vormt.

DSCN3852.2 DSCN3854.2

Bestrooi je werkblad en je handen met wat bloem en haal de bal uit de keukenmachine. Kneed de bal 2 minuten door, druk plat en wikkel in vershoudfolie. Het deeg moet nu 2 uur op kamertemperatuur rusten.

DSCN3860.2

Na die 2 uur snijd je het deeg in 3 gelijke stukken. Bestuif je werkblad weer licht met bloem en rol de stukken deeg met een deegroller tot dunne lappen van ongeveer 15 x 30 cm groot.

DSCN3862.2 DSCN3865.2

De lappen deeg leg je op een schone, licht met bloem bestoven theedoek en laat je nog eens 15 minuten onafgedekt drogen. Bestuif de lappen daarna licht met bloem en rol ze losjes op.

DSCN3869.2 DSCN3878.2

Snijd de rolletjes met een mes in reepjes van ongeveer een halve centimeter. Rol de tagliatelle voorzichtig af en breng ondertussen en ruime (!) pan water (eventueel met zout) aan de kook.

DSCN3882.2 DSCN3894.2

Kook de tagliatelle vervolgens in 2 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet, spoel kort af met koud water en doe terug in de pan.

DSCN3898.2 DSCN3906.2

De kleur van de tagliatelle viel me een beetje tegen, ik had gehoopt dat ‘ie wat roder zou zijn. Het leken nu net hele lange hamrepen ;P Maar de smaak was er gelukkig niet minder om.

Alleen tagliatelle eten is natuurlijk een beetje saai. In het recept van Allerhande moest er basilicum, olijfolie en Parmezaanse kaas door de pasta. Vast wel lekker, maar niet echt rijk aan vitaminen. Dus ik heb zelf iets anders bedacht. Geïnspireerd op dit recept, maar dan natuurlijk een beetje anders. Zorg trouwens dat je wacht met het koken van de tagliatelle tot de saus bijna klaar is.

Voor 4 personen gebruik je:
– 3 kipfilets
– 400 gram diepvriesspinazie
– 100 gram kruidenroomkaas
– 1 courgette
– 400 gram cherrytomaatjes
– Kipkruiden

DSCN3849.2

Snijd de kipfilet in blokjes en kruid ze met de kipkruiden. Snijd ook de courgette vast in blokjes.

DSCN3873.2 DSCN3874.2

Ontdooi de spinazie op laag vuur en roer, zodra deze heet is, de kruidenkaas erdoor. De spinazie kan dan van het vuur, maar houd de deksel er nog wel even op om de warmte te bewaren.

DSCN3888.2 DSCN3890.2

Bak de kip mooi bruin, voeg dan de courgette toe en bak die even mee.

DSCN3887.2 DSCN3891.2

Roer de spinazie erdoor en verwarm deze kort mee. Halveer ondertussen de cherrytomaatjes.

DSCN3901.2 DSCN3902.2

Schep de saus op de tagliatelle en maak af met de cherrytomaatjes.

DSCN3911.2

Nog een tip die ik las op de site van Allerhande: Je kunt de tagliatelle ook laten drogen. Maak kleine nestjes en leg deze op een theedoek. Laat onafgedekt 1 uur drogen. Bewaar de nestjes in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de tagliatelle dan 2-3 dagen bewaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s