Week 41: Burrito’s zonder pakjes

Ik ben echt trots op dit gerecht! (: Vandaag heb ik burrito’s gemaakt zonder pakjes en zakjes. Nu maak ik wel vaker iets from scratch, maar deze keer vind ik het extra bijzonder. Ik heb namelijk echt álles zelf gemaakt. De kruidenmix voor de kip, de saus én (en daar ging het voornamelijk om) de tortilla’s! Je staat een stuk langer in de keuken dan als je een pak burrito’s van Knorr koopt, maar het is ook zoveel leuker en bovendien gezonder (geen e-nummers, minder zout). Wil je weten hoe je tijd kunt besparen? Dat lees je helemaal aan het eind van deze post (;

Het recept voor tortilla’s uit Allerhande 09-2015 inspireerde me om deze burrito’s te maken. Klik op deze link als je ook nieuwsgierig bent naar hoe je groene, roze en oranje tortilla’s moet maken. De sausmix is een combinatie van de recepten met kruiden die mij het beste uitkwamen (lees: met de kruiden die ik in huis had). De credits voor de kipkruidenmix gaan naar Tirsa, de enige verandering die ik heb aangebracht is het toevoegen van een theelepel kaneel. Zo, dat waren alle bronvermeldingen, aan de slag!

Voor deze overheerlijke homemade burrito’s zonder pakjes en zakjes heb je nodig:
– tortilla’s *
– 300 gram kip
– kipkruidenmix *
– 1 ½ paprika
– klein blikje kidneybonen
– klein blikje maïs
– saus *

DSCN4151.2

* Hieronder lees je eerst hoe je de tortilla’s, kipkruidenmix en saus maakt. Daarna komt de rest van de maaltijd.
Oja, de tomatenblokjes die op de foto staan, heb ik toch maar niet meer toegevoegd en in plaats van het blikje kidneybonen dat je op de foto ziet, heb ik een klein blikje kidneybonen gebruikt.

Ik begon met de kipkruidenmix, hiervoor heb je nodig (trek je kruidenla maar open):
– 1 theelepel cacao
– 1 theelepel knoflookpoeder
– 1 theelepel oregano
– 1 theelepel koriander
– 1 theelepel rozemarijn
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
– 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
– 1 theelepel kaneel
– ¼ theelepel chilipoeder
– 1 theelepel suiker
– 1 ½ eetlepel citroensap

DSCN4117.2

Doe alle kruiden, de cacao en de suiker in een vijzel en maal fijn. Heb je geen vijzel, dan roer je ze gewoon allemaal door elkaar in een schaaltje. Het vijzelen is niet per se nodig, maar haalt de smaak van de ongemalen kruiden (oregano, rozemarijn en eventueel komijn als je die niet in gemalen variant hebt) wat meer naar boven.

DSCN4122.2 DSCN4125.2

Meng vervolgens het citroensap erdoor. Heb je de specerijen gevijzeld, dan is het handig om die dan eerst in een schaaltje te doen voordat je het citroensap toevoegt. Op die manier blijft niet de helft van je kruidenpasta aan de vijzel plakken zoals bij mij gebeurde (;

DSCN4127.2 DSCN4128.2

Het volgende onderdeel, de tortilla’s, je hebt nodig:
– 225 gram bloem
– ½ theelepel zout
– ¼ theelepel bakpoeder
– 125 ml heet water
– 60 ml arachide- of zonnebloemolie

DSCN4139.2

Meng bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg het water en de olie toe en kneed alles tot een soepel deeg. Maak er een bal van en laat die in een met vershoudfolie bedekte beslagkom en kwartier rusten.

DSCN4141.2 DSCN4143.2

Het deeg is heel vet, waardoor het niet aan je aanrecht blijft plakken. Geknoei met bloem of extra olie is dus niet nodig. Het aantal bolletjes waarin je het deeg moet verdelen is afhankelijk van de gewenste grootte van je tortilla. Volgens Allerhande moet je het deeg verdelen in 16 bolletjes. Geloof me, dan passen er precies 3 kipblokjes op/in je burrito en heb je hem in 2 happen op. Ik had mijn deeg eerst verdeeld in 10 bolletjes, maar 8 is beter. Wil je ze nog iets groter, dan maak je er 6 van. Anyway, rol je balletjes uit met een deegroller en verhit een koekenpan op het vuur.

DSCN4146.2 DSCN4150.2

Er hoeft geen boter of olie in de pan, want er zit genoeg olie in het deeg. Bak de tortilla’s in ongeveer 2 tot 3 minuten gaar, waarbij je ze halverwege keert. Ziet je tortilla nog een beetje bleek? Dan bak je hem gewoon wat langer.

DSCN4166.2

 

Dan de saus, hiervoor zet je klaar:
– 200 gram crème fraîche
– 1 ½ theelepel knoflookpoeder
– 1 ½ theelepel peterselie
– ¼ theelepel cayennepeper
– 1 eetlepel citroensap
– snuf peper

DSCN4132.2

Roer alle kruiden en het citroensap door de crème fraîche. Klaar (:

DSCN4134.2 DSCN4136.2

Tot slot het toevoegen van alle eerdere gemaakte onderdelen. Snijd de kip in blokjes en bak die in wat olijfolie gaar. Snijd ook de paprika in stukjes en bak deze even mee.

DSCN4156.2 DSCN4160.2

Laat de maïs en kidneybonen uitlekken en doe ook die in de pan. Dan is het tijd voor de heerlijk ruikende kruidenpasta. Schep deze door de kip en leng aan met 50 ml water. Als je het nog te dik vindt, voeg je wat extra water toe.

DSCN4162.2 DSCN4164.2

Laat het geheel even sudderen en dek ondertussen de tafel. Besmeer de tortilla’s met een laagje saus en vul ze met het kipmengsel. Lekkerrr!

DSCN4167.2

De volgende keer doe ik ze in de oven. Besmeren, vullen, oprollen in een ovenschaal leggen en bestrooien met kaas. 10 minuutjes op 200 °C en smullen maar.

Wil je de volgende keer nou sneller klaar zijn? Maak dan wat extra tortilla’s en vries ze in. Vijzel een dubbele (of drie- of vierdubbele) hoeveelheid kruiden en bewaar wat je niet gebruikt in een potje, dan hoef je de volgende keer alleen nog maar citroensap toe te voegen. Dit kun je natuurlijk ook doen met de kruiden voor de saus. Scheelt weer de volgende keer! (:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s