Week 16: Munt-hangop met aardbeien

Ik ben ervan overtuigd dat het nagerecht het belangrijkste gedeelte van een maaltijd is (; Niet lang geleden ben ik tot ontdekking gekomen dat er in Nederland een restaurant bestaat waar ze alleen maar desserts serveren! Misschien een idee om het bezoeken van dat restaurant ook op mijn to-do lijstje van 2014 te zetten. Aangezien ik dus gek ben op toetjes is het merkwaardig te noemen dat ik pas in de 16e week van deze blog met een recept van een nagerecht kom. Maar goed, alle goede dingen komen langzaam, nietwaar? (;

Dit toetje, dessert, nagerecht of hoe je het ook wilt noemen uit Allerhande 05-2012 is zeer gemakkelijk, je moet er alleen 6 uren voordat je het wilt nuttigen, mee beginnen. O help, duurt het zo lang?! Nou, eigenlijk niet. De handelingen die je 6 uren van tevoren uit moet voeren, kosten je hooguit 5 minuten van je tijd en daarna heb je er 6 uren lang geen omkijken meer naar. Oké, misschien één keertje halverwege de 6 uren. Genoeg getypt. Voor deze munt-hangop heb je voor 2 personen het volgende nodig:

– 1 liter volle yoghurt
– 200 gram aardbeien
– halve citroen
– munt (ik heb ongeveer 3 gram gebruikt)
– 1 eetlepel suiker

2014-04-14 11.49.12

Dit doe je 6 uren van tevoren: Pak een schone theedoek uit de kast en spoel hem goed af onder de kraan. Wring de natte theedoek uit en leg hem in een zeef. Die zeef hang je weer boven een grote kom. Giet de liter volle yoghurt in de theedoek en vouw deze dicht. Leg bovenop de theedoek een bord of deksel en zet het geheel voor 6 uur in de koelkast.

2014-04-14 11.53.01 2014-04-14 11.54.17 2014-04-14 11.55.18

Voilà, zo simpel is het dus. Je kunt na een tijdje de kom even leeggieten, zodat je niet het risico loopt dat de onderkant van de zeef in de uitgelekte vloeistof hangt.

 2014-04-14 16.46.26

Rasp de schil van een halve citroen en zet dat even apart. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in kwarten. Snijd de citroen doormidden, leg de aardbeien in een bord of schaal en knijp het sap van een halve citroen uit boven de aardbeien. Strooi hier een eetlepel suiker overheen en schep het geheel goed om. Zet de aardbeien 10 minuten weg om te marineren. Houd een paar blaadjes munt apart en snijd de rest van de munt zo fijn mogelijk.

2014-04-14 17.32.22 2014-04-14 17.31.44 2014-04-14 17.23.37

Schep de hangop uit de theedoek in een bord of schaal en roer de munt er doorheen. Houd klein beetje citroenrasp apart en roer de rest van de rasp ook door de hangop.

2014-04-14 17.34.17 2014-04-14 17.38.48 2014-04-14 17.41.05

Schep nu de hangop en de aardbeien in een schaaltje of glas. Om en om een laagje hangop en aardbeien geeft een leuk effect en zorgt ervoor dat zoet en zuur goed verdeeld zijn. Sluit af met een laagje aardbeien en garneer het nagerecht met wat blaadjes munt en citroenrasp. Eet smakelijk!

 2014-04-14 18.01.31-2

Wij vonden de munt iets te overheersend, vooral omdat je steeds op de stukjes blaadjes aan het kauwen bent. Dus daar moeten we nog even een oplossing voor vinden. Er zijn trouwens heel veel verschillende hangop-variaties. Als je niet van munt houdt, kun je ook vanille-hangop of ‘gewone’ hangop maken. Je kunt daarbij eindeloos variëren met vers, gedroogd, gegrilld, warm of koud fruit. Hangop kun je trouwens ook maken van karnemelk, het moet dan alleen wel veel langer uitlekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s