Week 20: Citroen meringue taart

Gisteren waren Simon en ik 2 jaar getrouwd. Reden dus voor een feestje en bij een feestje hoort natuurlijk taart! (:

Week 20

Ik vind het altijd heerlijk om me dagen van te voren al te verlekkeren aan foto’s van tientallen verschillende taarten en vervolgens de (moeilijke) keuze te maken welke taart het uiteindelijk gaat worden. Deze keer is dat de citroen meringue taart van Uitpaulineskeuken.nl.

Voor een taartvorm met een diameter van 26 cm heb je nodig

Voor de bodem:
– 250 gram bloem
– 175 gram koude boter, in blokjes
– 90 gram witte basterdsuiker
– ½ losgeklopt ei
– snufje zout

Voor de vulling:
– 55 gram maïzena
– 145 gram kristalsuiker
– 2 citroenen
– 275 ml water
– 3 eierdooiers
– 65 gram koude boter

Voor de meringue:
– 3 eiwitten
– 100 gram kristalsuiker

2014-05-10 10.10.42.2jpg

Je begint met de bodem. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Dit heb ik gedaan met een mixer met deeghaken, het kan natuurlijk ook met de hand. Als je deeghaken gebruikt moet je wel eventjes geduld hebben, maar uiteindelijk zal al het deeg aan elkaar gaan plakken en kun je er met de hand een mooie bal van draaien zonder dat de helft van het deeg verloren gaat omdat het aan je handen en onder je nagels blijft zitten.

2014-05-10 10.19.50.2jpg 2014-05-10 10.25.43.2jpg 2014-05-10 10.30.52.2jpg

Vet dan de taartvorm in en rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de lap deeg voorzichtig in de taartvorm. Dit is best een beetje lastig, want het is een grote lap en scheurt daardoor snel. Geen paniek, je snijd het deeg af bij de rand van de taartvorm en met dat deeg kun je eventuele gaten en scheuren opvullen. Zet de taartvorm dan in de vriezer. Op die manier wordt het deeg lekker hard en loopt het niet uit. Verwarm de oven ondertussen vast voor op 180 °C.

2014-05-10 10.36.56.2jpg 2014-05-10 10.52.08.2jpg

Zodra de taartvorm in de vriezer staat, kun je beginnen met de lemon curd (vulling). Boen de twee citroenen goed schoon en rasp ze boven een (steel)pannetje. Niet teveel, want het witte gedeelte van de schil is bitter. Snijd ze doormidden en knijp ze boven de pan uit. Kijk uit met pitjes, ik knijp citroenen altijd uit boven de (omgekeerde) rasp. Het kleine beetje citroenrasp wat er nog aan zat, drupt dan met het sap mee en de pitjes worden keurig opgevangen. Giet het water bij de citroenrasp en -sap. Strooi de maïzena erbij en roer het goed door, er mogen geen klontjes (meer) in zitten. Schep dan de suiker erbij en zet de steelpan op een laag vuur en blijf doorroeren. Ik ben een beetje ongeduldig, dus ik heb het vuur wat hoger gezet. Kan best, maar houd het wel in de gaten, zwarte pannenbodems zijn erg vervelend. Op een gegeven moment wordt de lemon curd vrij snel veel dikker. Laat het goed indikken, dat voorkomt dat het uitloopt als je de taart aansnijdt. Haal de pan vervolgens van het vuur en roer de koude boter erdoor. En dan de eierdooiers… Hierbij kun je letterlijk wel een handje hulp gebruiken. Met je eigen twee handen lukt het ook wel hoor, maar een hand extra maakt het net wat makkelijker. Giet langzaam de losgeklopte eierdooiers bij het citroenpapje en blijf ondertussen met een garde heel goed roeren. Stop pas met roeren als de eierdooier goed door de lemon curd heen geroerd is, anders stolt het eigeel en krijg je klontjes. Waarom is dit nou handiger om met drie handen te doen? Een hand giet de eierdooiers rustig in de pan, hand twee roert de eierdooiers goed door de lemon curd en de derde (helpende) hand houdt de pan vast want die vliegt alle kanten op als je de dikke pap aan het roeren bent (;

 2014-05-10 11.31.55.2jpg

Haal de taartvorm uit de vriezer en giet de lemon curd erin. Bak de taart in ongeveer 30 minuten af en laat hem vervolgens in de vorm helemaal afkoelen.

2014-05-10 11.36.01.2jpg

Nu maken we de taart af. Zorg dat je dit zo kort mogelijk voordat je de taart aansnijdt en opeet doet, dan is de meringue nog op zijn mooist. Hij zakt naar verloop van tijd in en het is zonde dat, op het moment dat je de taart trots aan familie of vrienden voor wilt schotelen, er weinig over is van je mooie stevige schuim. Het is trouwens niet zo dat er na een paar uur niets meer van de meringue over is hoor, zo snel gaat het nou ook weer niet. Maar doe het liever niet alvast een dag van te voren.

2014-05-10 12.12.55.2jpg

Zorg dat de kom waarin en de garden waarmee je de eiwitten gaat kloppen goed droog en vetvrij is anders loop je het risico dat de eiwitten niet stijf worden. Dit kan door ze af te wassen met goed heet water en afwasmiddel en ze af te drogen met een schone theedoek, maar je kunt ook wat citroensap op een velletje keukenpapier door en de kom en garden daarmee ‘schoonpoetsen’. Klop de eiwitten goed stijf. Klop liever wat langer dan te kort. De eiwitten moet goed stijf zijn. Doe dan beetje bij beetje de suiker erbij en blijf kloppen. Het meringueschuim is goed als je de kom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt.

2014-05-11 14.57.30.2jpg 2014-05-11 14.58.06.2jpg

Schep het eiwit op de afgekoelde taart en zet hem 5 tot 10 minuutjes in de oven op 180 °C of kleur de eiwitten met een crème brûlée brander als je die hebt. De brander staat nog op mijn verlanglijstje, dus ik heb de oven gebruikt. De eiwitten blijven vrij rauw, dus de taart is niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

 2014-05-11 15.00.25.2jpg 2014-05-11 15.21.39.2jpg

De taartbodem en lemon curd vond ik heerlijk. Van het ongebakken eiwitschuim werd ik minder enthousiast. Misschien bak ik de volgende keer wel losse meringues om boven de lemon curd te verkruimelen.

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: De toppers van 2014 | 52keeranders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s