Week 3: Spinazietaart

Deze week toch weer spinazie, maar niet met aardappelen en vlees uiteraard. Anders zou ik er hier niet over schrijven. Misschien ben je het in de Allerhande (ja alweer, ik beloof dat ik ook gebruik zal maken van andere bronnen in de toekomst ;)) wel eens tegengekomen: de rubriek Koken tegen Jamie.

IMG_20140113_162858 IMG_20140113_162911

De spinazietaart deze week komt uit de negende Allerhande van 2011. Jamie kookt in dit nummer tegen ene Rita. Ik heb beide recepten gecombineerd. Voor een taart die vier personen kan voeden, heb je nodig:

– 100 gram pijnboompitten
– 5 eieren
– 300 gram witte kaas
– 50 gram cheddar (of Goudse kaas), geraspt
– gedroogde oregano
– 1 citroen
– olijfolie
– klontje boter
– 400 gram verse spinazie
– 12 bladen filodeeg
– cayennepeper
– 1 tl nootmuskaat
– zeezout en peper

Wat ik anders heb gedaan:
– mijn verpakking witte kaas bevatte maar 200 gram
– daarom heb ik in 100 gram Goudse kaas gebruikt
(cheddar hadden ze bij de plaatselijke supermarkt niet)
– in de zak spinazie die ik kocht zat 450 gram

Zorg voordat je begint dat de spinazie gewassen, de citroen schoon geboend en het filodeeg ontdooid is. Vervolgens in een hete pan, zonder olie,  de pijnboompitten roosteren. Goed schudden en van het vuur halen als ze mooi goudbruin zijn.

pijnboompitten

Ondertussen pak je een (beslag)kom. Breek de 5 eieren en kruimel de witte kaas erbij. Geraspte kaas, snufje peper, paar mespuntje oregano en de geraspte schil van een citroen toevoegen. Strooi de pijnboompitten erbij en roer door elkaar.  Doe een klontje boter en twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg als de boter gesmolten is een gedeelte van de spinazie toe. Roer en voeg steeds een plukje toe als de spinazie in de pan geslonken is. Als alle spinazie geslonken is voeg je het samen met de nootmuskaat aan het ei/kaasmengsel toe. Inmiddels is het wel ongeveer tijd om de oven voor te verwarmen op 200 °C.

IMG_20140113_164729 IMG_20140113_171327

Pak een vel bakpapier van zo’n 50 centimeter. Vouw het tot een prop, haal weer uit elkaar en leg plat neer. Kwast het in met wat olijfolie. Leg vier vellen filodeeg op het bakpapier, zorg dat de randjes van het deeg elkaar overlappen. Bestrijk de vellen met een beetje olijfolie. Bestrooi met flink wat zout en peper en strooi er dan ook wat cayennepeper overheen. Wees hier wat zuiniger mee, als je niet in de brand wilt staan bij het nuttigen van de spinazietaart. Leg er vier vellen filodeeg overheen, wederom zout, peper en cayennepeper strooien en dat nog één keer herhalen.

IMG_20140113_171947 IMG_20140113_173815

Volgens het recept moet de taart gebakken worden in een ovenbestendige koekenpan of een quichevorm. Ik heb beide niet, maar in een springvorm ging het ook hartstikke prima. Leg het bakpapier met de filodeegvellen in de springvorm (of ovenbestendige koekenpan of quichevorm) en zorg dat je het deeg goed in de randen drukt. Giet het spinaziemengsel er in. Vouw dan het overhangende filodeeg naar binnen over de vulling heen.

IMG_20140113_174035 IMG_20140113_174155 IMG_20140113_174317

Zet de taart in de oven en stel de kookwekker in op 18 minuten. Kijk als de tijd om is of de taart mooie bruine randjes heeft. Zo niet, kijk dan steeds om de ongeveer drie minuten even weer. Onze taart was nog wat bleekjes, maar we hadden enorme trek dus hebben we hem toch maar uit de oven gehaald (; Snijd de taart in kwarten en eet smakelijk (een kwart lijkt niet zoveel, maar het is vrij machtig door de kaas en eieren). Is er nog wat over. De volgende dag is de taart koud ook lekker bij de lunch.

IMG_20140113_181017 IMG_20140113_181319

De filodeegverpakking die ik had gekocht bevatte 16 vellen filodeeg. Dus ik had vier vellen over. Na wat speuren op internet kwam ik appelstrudel tegen. Jammm, hadden we ook gelijk een lekker toetje (:

IMG_20140113_183207

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s