Week 22: Choco-karameltaart met zeezout

Er is altijd wel een goede reden te verzinnen om taart te maken. Mijn reden? Ik had nog een blikje Dulce de leche staan die op moest (; Even zoeken op de site van Allerhande en ik had al snel iets gevonden. De hoeveelheden heb ik wat aangepast.

 Je hebt nodig:
– 1 blikje Dulce de leche*
– 5 gram cacaopoeder
– 200 gram bloem
– 65 gram poedersuiker
– 2 eieren
– ¼ teaspoon zout (voor het deeg)
– 100 gram koude boter
– 150 gram extra pure chocolade (72% of hoger)
– zeezout (voor over de taart)
* Dulce de leche maak je door een blikje gecondenseerde melk 2 ½ uur in een pan met water te laten koken. Zo nu en dan moet je wat water toevoegen, want het blikje moet steeds onder water blijven. Het is handig om dan gelijk een paar blikjes tegelijk te koken, dat bespaart je veel tijd en bovendien gas of elektriciteit. Als je het blikje gesloten laat, is de Dulce de leche in ieder geval houdbaar tot de datum die op het blikje vermeld staat. Sommige sites vermelden zelfs dat het onbeperkt houdbaar is.

DSCN3219.2

 

Zeef de cacao, bloem en poedersuiker boven een kom, voeg het zout toe en schep door elkaar.

DSCN3221.2 DSCN3223.2

Splits de eieren en doe de eierdooiers bij het bloemmengsel. De eiwitten heb je niet nodig. Daar kun je bijvoorbeeld eiwitschuimpjes van maken. Check onderaan deze post hoe je dat doet (de lemon curd kun je weglaten). Doe de boter in de kom en snijd in blokjes. Kneed het geheel tot een bal.

DSCN3226.2 DSCN3228.2

Verpak deze in vershoudfolie en laat een uur rusten. Of dat nou in of buiten de koelkast moet, is me niet helemaal duidelijk geworden. Hoe dat kan? Lees hier maar eens de laatste zin van stap 1 en de tweede zin van stap 2 (; Ik heb er maar voor gekozen om het deeg in de koelkast te leggen. Tegen de tijd dat het uur bijna om is, verwarm je de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Vet de taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Leg een vel bakpapier in de taartbodem en bak hem ongeveer 8 minuten blind. Dit kan met bakknikkers, maar je kunt ook gewoon droge bonen, erwten of rijst gebruiken. De bonen, erwten of rijst kun je daarna niet meer eten. Maar gooi het vooral niet weg, je kunt het wel weer gebruiken als blindbakvulling.

DSCN3235.2 DSCN3238.2

Haal de vorm uit de oven, verwijder de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog ongeveer 4 minuten. Laat vervolgens in de vorm afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie. Verdeel de Dulce de leche over de taartbodem.

DSCN3240.2 DSCN3241.2

Schenk de chocolade erover en bestrooi met een paar korrels grof gemalen zeezout.

DSCN3244.2 DSCN3247.2

Laat de chocolade uitharden in de koelkast en geniet vervolgens van het feestje in je mond (;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s